Varaždinske cheerleadersice

Skokovi, dizanja, piramide, zvijezde i premeti - ples, akrobacija, sportska i ritmička gimnastika. Sve zajedno čini natjecateljski cheerleading.

Lako je na prvu pomisliti, no ovo nije prizor iz američkih filmova. Mjesto radnje je Varaždin, a naše junakinje mlade dame čiji je hobi i velika sportska ljubav - natjecateljski cheerleading. Atraktivan sport spoj je sportske i ritmičke gimnastike, plesa i akrobatike.

Svoje korijene cheerleading vuče još iz davnih godina 19. stoljeća, no tek je 2013. službeno proglašen sportom. U svijetu se njime bavi oko milijun i 700 tisuća ljudi, u Varaždinu marljivo trenira pedesetak navijačica. Najmlađe imaju šest, najstarije 18 godina, no ta se razlika, kažu, i ne osjeti. Međusobno se poštuju i motiviraju, prijateljstva grade na čvrstim temeljima povjerenja.

U zahtjevnim koreografijama ovise jedna o drugoj, svaka ima svoju ulogu bez koje skupina ne može.

U klubu koji djeluje tek osam godina, napredak je vidljiv sa svakim novim natjecanjem. Proputovale su Varaždinke dobar dio Europe, okitile se mnogobrojnim medaljama, a svaki je nastup još jedna promocija njihova sporta. Kažu, samo je pitanje vremena kad će i u Hrvatskoj dosegnuti popularnost kakvu uživa u ostatku svijeta.