Svako peto dijete u Hrvatskoj pretilo

Debljina, jedan od najvećih javnozdravstvenih problema i izazova današnjeg društva, globalno je prihvaćena kao važan zdravstveni rizk za kronične bolesti. Pravilna prehrana važna je za dug i zdrav život, a trebala bi biti svakodnevni izbor svakoga od nas. Ne postoje "dobre" ili "loše" namirnice, samo dobre ili loše prehrambene navike.

Pijući neko osvježavajuće, popularno piće pojeli smo zapravo žlicu šećera. No ne mislimo o tome, jer to je tekućina pa nije valjda tako strašno. Svako je 5. dijete u Hrvatskoj pretilo. Dio smo neslavne europske statistike i zauzimamo visoko 5. mjesto na ljestvici pretilosti.

U Zagrebu je tek 21% ljudi uključeno u rekreaciju, a djeca nam izbjegavaju tjelesnu aktivnost. Surfanje internetom je omiljen sport, a brza hrana i ona idustrijski prerađena, omiljeni su način prehrane djece i mladih.Šećeri s početka priče tek su dio problema. Činjenica da smo mediteranska zemlja očito nam malo znači jer ribu ne jedemo često, a ne volimo baš ni povrće i voće, čak niti ono slatko s prirodnim šećerom. Pretilost, a posebno pretilost djece ozbiljan je problem. Rješenje, naravno postoji u promjeni navika već u djetinjstvu. Pitanje je imamo li dovoljno odlučnosti za to. Naši se ukusi formiraju u djetinjstvu i ako nas hrane namirnicama s dodanim šećerom to ćemo usvojiti i kasnije kao naviku i osjećaj potrebe.

U Hrvatskoj uživo gostovala je kineziologinja Anamarija Jagodić i komentirala je kako žive današnja djeca i mladi s obzirom na epidemiju pretilosti i nekretanja