Himalaja Stipe Božića

U sklopu Srijede u muzeju, danas u 19 sati u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, otvara se izložba fotografija, alpinističkih pomagala i uporabnih predemeta Himalaja Stipe Božića.

Himalaja Stipe Božića izložba je koja obuhvaća fotografije, alpinistička pomagala, ali i različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je naš proslavljeni alpinist donio sa svojih ekspedicijskih putovanja penjući se na najviše planinske vrhove Himalaja, na području Nepala, Tibeta i Pakistana. Njegova autorska izložba, kojoj je organizator Etnografski muzej u Splitu, gdje je i prvotno prikazana 2013. godine, u fokus stavlja etnološki, odnosno kulturološko-antropološki aspekt koji je Stipe Božić dokumentirao prikupljajući predmete, ali i bilježeći život tamošnjih ljudi foto aparatom i video kamerom, nastojeći dočarati životni sklad i suodnos čovjeka i prirode na tom prostoru.
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o svojim podvizima govorio je Stipe Božić, jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista koji se popeo na 3 najviša svjetska vrha i osvojio najviše vrhove svih 7 kontinenata: