Počelo snimanje filma 'Anka'

Prema romanu Anka Brazilijanka, jednom od najboljih djela popularnog dječjeg pisca Mate Lovraka, počelo je snimanje dugometražnoga igranoga filma za djecu Anka. HRT je koproducent filma.

Radnja ovog  Lovrakovog romana za djecu čvrsto je  zasnovana u životnoj zbilji opisujući realnost dječjega svijeta. Kroz priču o djevojčici bez roditelja Anki  u susretu i prijateljstvu s Brazilijancem, naoko grubim radnikom s ciglane, Lovrak je opisao i stvarno stanje jednog dijela života Hrvatske i jednog sloja ljudi u određenom vremenu teške krize.

Autorica scenarija Tatjana Aćimović i redatelj filma Dejan Aćimović prepoznali su vrijednost i aktualnost Lovrakova djela, njegovu želju za pravdom, osjećaj za ljepotu prirode i ljubav prema djeci.

Zamišljen kao film za djecu i obitelj, Anka će biti film jednostavne dinamične strukture koji govori o ljubavi, o nepravdi i tome kako se teško boriti protiv nje. No, ponajprije će govoriti o djeci i o tome što su sve spremna učiniti za svoju obitelj. To je film o snazi i moći dječje ljubavi.

U ulozi Anke pojavljuje se desetogodišnja Cvita Viljac dok grubog Brazilijanca glumi bivša  međunarodna nogometna zvijezda, glumac Eric Cantona. Radnja filma odvija se početkom dvadesetoga stoljeća.

U ulogama u filmu namijenjenog djeci i odraslima pojavljuju se brojni poznati glumci: Anđela Ramljak, Žarko Savić, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Marinko Prga, Sreten Mokrović,Goran Grgić, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Nikša Butijer, Denis Brižić, Nikola Kojo, Vuk Kostić , Vlado Jovanovski, Petar Mirčevski i drugi

Snimanje filma trajat će osam tjedana i  većina će se snimati u području Šibensko-Kninske županije te jednim manjim dijelom u Zagrebu i Krapini.