Chris Williams otkriva okuse američkog juga

Zagreb je proteklog vikenda putovao legendarnom cestom Route 66. Fotografijom, glazbom, filmom i kuhinjom. Jela američkog juga pripremao je chef Chris Williams iz Houstona.

Chrisu Williamsu kuhanje je strast od djetinjstva.  No prije nego što je postao majstor od zanata, prošao je gotovo sve stepenice u ugostiteljstvu  - od perača posuđa, konobara, menadžera, pa sve do vlasnika restorana. 

Rad u desetak europskih zemalja proširio mu je vidike i pomogao da obogati kulinarske vještine. Kada sam prvi put odlazio iz Europe, a to je bilo 2007., otišao sam u Washington. Moj prvi posao glavnog kuhara u hotelu i prvi jelovnik bili su neuobičajeni. Latvijske okruglice, jorkširski puding iz Engleske, imao sam i škampe s grizom iz Karoline koje i danas pripremam u cijelom svijetu. Preuzeo sam mnoge okuse i tehnike, ali najviše me se dojmilo to što u Europi ne utječu previše na okuse, ne manipuliraju njima, nego nastoje da namirnica govori sama za sebe, priča Chris.

Jelo  koje nam je pripremao, kaže Chris, Amerikanci obožavaju. No svaki kuhar za popularne škampe s grizom ima svoju malu tajnu. Prvo smo skuhali griz s mlijekom. Škampe promiješamo na maslacu, dodali  smo mini-rajčice, češnjak, vašu hrvatsku svinjsku kobasicu poprženu s malo luka i svježu rikolu koju smo kupili na Dolcu. To je prekrasna tržnica sa svježim povrćem. Bilo je to divno iskustvo za mene. A završit ćemo ovo jelo divnim domaćim peršinom, objašnjava slavni kuhar.

Chrisov restoran u rodnom Houstonu  nosi ime njegove prabake Lucille - teksaške legende kulinarstva. Njezina su jela često bila servirana i u Bijeloj kući. Mi nudimo njezine recepte, oživljavamo povijest kako bismo putem hrane sačuvali njezino naslijeđe. Otvoreni smo tri godine. Ljudi su nas iznimno dobro primili, među 25 najboljih smo u Americi, a među 10 najboljih u Teksasu. I nastavit ćemo rasti, najvaio je planove za budućnost.

Hrvatska vina, maslinova ulja, ljubaznost domaćih ljudi i njihovo poznavanje engleskog jezika - sve to oduševilo je Chrisa u samo nekoliko dana koliko je boravio u Zagrebu. Ipak, ništa kao tržnice. Mislim da su fantastične. Neki su mi okusi potpuno novi. Svi imamo rikolu, ali ovdje kao da kušate nešto što je mnogo lakše i čišće. Kao da možete vidjeti trag zemlje, nije krio oduševljenje Chris.