'Zaštiti svoj bicikl'

Sve se više kradu, a i sve su skuplji, stoga je i šteta koja nastaje krađom bicikala sve veća. Teško je to zaustaviti, no uvijek postoje načini kako umanjiti problem. Varaždinska se policija stoga okrenula modernim i iznimno popularnim rješenjima, besplatnoj aplikaciji koja omogućuje registraciju bicikala putem Interneta. Ideju su preuzeli od njemačkih kolega, a realizirali su je studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

Aplikacija se sastoji od dva dijela. Jednog namijenjenoj policiji, a drugog namijenjenog građanima, odnosno vlasnicima bicikala. Za korisnike su namijenjena dva dijela to je web portal preko kojeg korisnici mogu registrirati svoje bicikle i prijaviti krađu, a  ista funkcionalnost se nalazi na mobilnim aplikacijama, objašnjava Krunoslav Domić, autor aplikacije.

A kako funkcionira? Dovoljno je doći na Internet stranicu bicikli.mup.hr i slijediti upute: unijeti podatke o vlasniku, biciklu, učitati fotografiju. Svi podaci tada ulaze u policijski registar koji tako digitaliziran, znatno olakšava cijelu stvar oko registracije i pronalaska bicikla ukoliko dođe do krađe.  

Varaždinska policija krenula je i korak dalje, te je od osiguravajućih kuća zatražila izjašnjenje pokrivaju li krađu bicikla u svojim policama osiguranja. Za sada ih u varaždinskoj županiji ima četiri, neke omogućuju osiguranje bicikla od krađe u sklopu police osiguranja za kuću, a neke pak dodatnom uplatom. No, prvi je korak registrirati bicikl i to - online!