Odbojka na pijesku

Od 2. do 7. lipnja u Poreču se održava veliki međunarodni turnir u odbojci na pijesku koji okuplja svjetsku kremu u tom olimpijskom sportu. Među njima su i naše odbojkašice i odbojkaši, koji prikupljaju bodove za odlazak na Olimpijske igre u Riju iduće godine.


Antei Tadić i Maji Roško ovo je prva godina da zajedno igraju odbojku na pijesku iako se odbojkom bave godinama. Maja igra odbojku 9 godina, a odbojkom na pijesku bavi 6 godina, dok je Antea zadnju godinu više na pijesku nego u dvorani u kojoj je na odbojkaškim terenima od 4. razreda osnovne škole. Nisu njih dvije iznimke, sve više odbojkaša i odbojkašica koje se u Hrvatskoj bave upravo odbojkom na pijesku.

Nažalost slika hrvatske odbojke na pijesku drugačija je u odnosu na onu kakva se igra vani. Treninzi na pijesku ovise o vremenskim uvjetima. Antea i Maja nadaju da će turnir u Poreču pokazati koliko je ovaj sport atraktivan te da i Hrvatska ima svoje talente u odbojci na pijesku i da će to pokrenuti stvar do toga da se i kod nas napravi indoor teren i ostvare uvjeti da se odbojkom na pijesku mogu baviti cijele godine.

Takvih problema nikad nije imao olimpijski prvak u odbojci na pijesku, Nijemac Julius Brink, koji iako je odrastao u nogometnom Leverkusenu je zaigrao odbojku, jer ju je igrao i njegov brat. U odbojci na pijesku osvojio je sve što se osvojiti može. Osim što je prvi Europljanin koji je osvojio olimpijsko zlato, svjetski je, i trostruki europski prvak.  No danas se više ne natječe nego promovira ovaj atraktivan sport.