Vježbajte na trampolinu

Kaže povijest da je prvi trampolin nastao na Antarktici i bio je napravljen od morževe kože. Ne znamo točno je li služio za igru poput ove danas, no svakako je poslužio kao nadahnuće za izradu današnjeg trampolina.

A taj su 1934. napravili gimnastičari George Nissen i Larry Griswold promatrajući trapeziste koji bi, padajući na razapetu elastičnu mrežu, sigurno odskakivali, zaštićeni od ozljeda. Danas je trampolin, osim za dječju igru, namijenjen i za vježbanje odraslih. Jer kako se najlakše vratiti u djetinjstvo, izgubiti poneki kilogram te ojačati srce i tijelo? Trampolinom!

Vježbe smo snimili u gimnaziji u Sesvetama, gdje više od 60 žena vježba na trampolinima po vodstvom Sanje Banko, trenerice fitnesa. Energična je to vježba 'low impact' udarca koja jača muskulaturu i tijelu daje tonus.
Baš zbog te karakteristike sportaši ga koriste za natjecateljski sport. A žene koje smo snimali, vjerujte, to dobro rade pa ako se ikada budu natjecale, sigurno će zauzeti neko mjesto. Ali i ovako uz trening koji smo gledali djeca se mogu zabrinuti - roditelji im opasnu kradu zabavu!

No budite oprezni. Vježbanje bez stručnog vodstva može dovesti do ozljeda pa vam, za kućnu uporabu, nismo snimili taj trening nego kardiotrening, jednako težak, no radi se na stabilnoj podlozi. Ako ne možete izdržati, zastanite i odmorite se.