Jagode i antikviteti, natjecanja i radionice

Žene iz Udruge Hrebinečko srce za Jagodan, dan kada su u Dugom Selu jagode bile posvuda, pripremale su jagode u raznim oblicima i u brojnim jelima i pićima. Građanima su posebno bili zanimljivi stari recepti.
Gospođa Đurđa Šarec-Nemec iz Udruge rado je ekipi Dobrog jutra objasnila kako se pripravljaju ružice s jagodama i jabukama. Dizano tijesto rađeno na mlijeku s uljem, bez jaja, razvalja se na vrlo tanko, premaže pekmezom, stave se jagode i jabuke, zarola se, izreže, pospe kristal šećerom i zapeče. Jednostavno, ali jako fino.

Djeca su se natjecala u brzom jedenju palačinki s jagodama. Đaci iz Osnovne škole Josipa Zorića prikupljala su novac za školski fond namijenjen djeci čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. A osnovnoškolci su sa srednjoškolcima i slikali. Bivši su to i sadašnji polaznici likovnog tečaja na Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo.

Uz pomoć grada oni već petu godinu organiziraju Dane otvorenih vrata kako bi učenici mogli sugrađanima pokazati što su naučili. Ove godine odlučili smo cijelu priču malo proširiti pa smo i naše druge korisnike anketirali što bi oni željeli da još priredimo. Nekako je odluka pala na jagode s obzirom da je mjesec svibanj dan jagoda, a nešto što Dugom selu nedostaje je garažna rasprodaja i sajam antikviteta, pa smo cijelu priču nazvali Jagodan i Crameraj, objašnjava Nenad Haleuš, ravnatelj POU Dugo selo.

Jagode i antikviteti, natjecanja i radionice je prava kombinacija za kratak bijeg d teške svakodnevnice.