Preko studentskih razmjena do međunarodnog iskustva

Među našim su studentima sve popularniji programi razmjene, u sklopu kojih bi, barem neko vrijeme, znanje stjecali na nekom od europskih sveučilišta. No za to treba ispuniti i određene uvjete. Prije svega treba biti odličan student na matičnom fakultetu i izvrsno vladati stranim jezicima.

Naši su studenti studiranjem u Beču oduševljeni jer je ono gotovo besplatno - student po semestru plaća samo 18 eura, no što se smještaja i hrane tiče - boli glava. Studentski dom ovdje prosječno košta 460 eura, dok prosječni studentski dom u zagrebu košta 300 kuna.

Uz stipendiju vam treba još 500-600 eura mjesečno za jedan ugodan studentski život, ali ništa pretjerano ispijanje kava, nego samo smještaj i hrana.

U Agenciji za mobilnost kažu, iako su ograničeni financijama uveli su dodatne povlastice za studente slabijeg ekonomskog statusa. Oni na naknadu prosječnog iznosa ovisno u državu u koju idu dakle uz 400 eura dobivaju još 200 eura mjesečno više, rekla je Branka Bernard iz Agencije za mobilnost i programe EU-a.

Korištenje stipendije za studente u inozemstvu je korisno, jer vas netko plaća da bi učili.