Otkriveni memoari Orsona Wellesa

Početkom mjeseca Sveučilište Michigan primilo je neobičan, ali i vrlo vrijedan paket. U njemu su bili neobjavljeni memoari Orsona Wellesa. Za nas je u cijeloj priči najzanimljivija adresa pošiljatelja - Oja Palinkaš Kodar - Hrvatska.

Orson Welles rado je isticao da mu je film Proces koji je snimao u Zagrebu među najdražim projektima. Danas je malo onih koji to znaju.

Orson Welles boravio bi u apartmanu 118. S obzirom na novi izgled hotela Esplanade, danas je to Predsjednički apartman - soba 316. Možda je i memoare Confessions of One Man Band ispisao ovdje. Donedavno ih je listala samo Oja Palinkaš Kodar. Zahvaljujući njoj, prelistavaju ih sad u Michiganu.

Ima autobiografskih elemenata. Piše o svom prijateljstvu s Ernestom Hemingwayem ili upoznavanju redatelja D. W. Griffitha. I svom braku s Ritom Hayworth, kaže Phillip Hallman kustos, Screen Arts Mavericks and Makers Collection.

Osam punih kutija pomoći će u boljem upoznavanju Orsona kao muža, oca, prijatelja. I naravno - velikog umjetnika, kojega smatraju najvećim redateljem 20. stoljeća. Jer u ovim se rečenicama kriju i njegove dvojbe i zamisli.