Preminuo prvak Drame HNK Zvonimir Zoričić

Istaknuti hrvatski glumac Zvonimir Zoričić, nacionalni prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i dobitnik brojnih državnih i strukovnih nagrada i priznanja, preminuo je noćas u 67. godini.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovim odlaskom nije izgubilo samo svojega nacionalnog prvaka, već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost, sve ono što čini iznimna umjetnika i po čemu će ga pamtiti mnogi naraštaji, ističe zagrebački HNK u In memoriam.

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. u Zagrebu, a na Akademiji dramske umjetnosti je 1973. diplomirao glumu te iste godine postao članom ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a status nacionalnoga prvaka dobio je 2011. godine. Samo u matičnom kazalištu odigrao je više od 80 uloga u 41 godinu umjetničkoga rada.

Zoričića će se pamtiti kao Hamleta, Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyranoa de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz Glinenih kolica, Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz Banketa u Blitvi, Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Grimaldija iz Šteta što je kurva, Rjuhina iz Majstora i Margarite, Adama Mandrovića iz Ostavke, Kora u Kiklopu, Velečasnoga Johna Halea u Vješticama iz Salema, Markiza de la Mote iz Seviljskoga zavodnika i kamenoga uzvanika, Bjelajeva iz Romana o Londonu, Grofa u Gorskim divovima, Firsa u Višnjiku s kojim je posljednji puta izašao na pozornicu u jesen prošle godine, te brojnim drugim ulogama.

Niz zapaženih uloga ostvario je i na Dubrovačkim ljetnim igrama, bio je i redoviti član Glumačke družine Histrion, a igrao je na daskama većine hrvatskih i zagrebačkih kazališta te tijekom bogate karijere ostvario više od pedeset uloga u filmovima, serijama i TV dramama.

Zoričić je dobio sve važnije strukovne nagrade i priznanja, među ostalima, odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagradu Zlatni smijeh na Danima satire za tekst Tatarski biftek u izvedbi prvaka Drame zagrebačkog HNK 1990., priznanje Hrvatskoga društva teatrologa i kritičara za najbolju ulogu, Špigeljskoga u Mjesec dana na selu Ivana S. Turgenjeva 1994., Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Boljšova u predstavi Svoji smo, dogovorit ćemo se Aleksandra N. Ostrovskoga 1995., nagradu za najbolju monodramu na četvrtome Festivalu glumca u Vinkovcima za Dobitnu kombinaciju 1996., Nagradu Vladimir Nazor za ulogu Filippa u predstavi Trilogija o ljetovanju Carla Goldonija 2004. te Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Luke u Na dnu Maksima Gorkoga 2014.

No, aplauzi, ljubav publike i poštovanje kolega bili su njegova redovna nagrada koju je osvajao svakim svojim novim naklonom, stoji u In memoriam zagrebačkog HNK.