'Lavlje slavlje' u zagrebačkom ZOO-u

Posjetitelji zagrebačkog Zoološkog vrta moći će danas od 10 do 16 sati kroz raznovrsne edukativne sadržaje upoznati tajanstveni svijet mačaka.

Lavlje slavlje počet će predstavljanjem vladajućeg čopora: lava Lea i njegovih družica Ayane i Nyote. Taj popularni trojac već godinu dana zajedno živi u jednoj od najljepših nastambi Zoološkog vrta na lavljoj stijeni Kidepo.

Kako navode iz ZOO-a, sramežljivi Leo brzo je prepoznat kao vođa čopora. Njegove šarmantne družice najviše uživaju u igri, lovu na zebre od papira te popodnevnom drijemanju na velikoj stijeni usred nastambe.

Tzv. čoporativno druženje nastavit će se u edukativnom kutku. Tamo će posjetitelji uz razne preparate kao što su zubi, čeljusti, pandže i krzno moći doznati po čemu su lavovi slični, a po čemu različiti od ostalih mačaka Zoološkog vrta.

U ZOO kažu da će posebno zanimljiva biti radionica Arheolozi lavljeg srca gdje će se djeca sklona avanturi moći okušati u ulozi arheologa te sudjelovati u iskapanju dijela kostura špiljskog lava koji je nekada živio i na području Hrvatske. Kreativno raspoloženi posjetitelji u sklopu radionice "Safari" moći će izraditi vlastiti dalekozor za promatranje lavova ili pak vlastitu lavlju masku.

Zoološki vrt grada Zagreba osim lavova nastanjuje i najelegantnija od svih mačaka - gepard Sifa. Tu su i rijetki euroazijski risovi Brko i Blu poznati po čupercima na ušima i kratkim repićima te specifičnom načinu lova.

Jednako rijetki su i kineski leopardi Anjuna i njegova partnerica Lira koje krasi gusto narančasto krzno prošarano crnim pjegama te rep dug skoro jedan metar. Pretpostavlja se da danas živi samo oko 3500 kineskih leoparda, a ovaj je par svoje mjesto pod suncem pronašao baš u Zagrebu.