Obilježena 20. obljetnica preseljenja NSK u novu zgradu

Na današnji dan prije 20 godina Hrvatska je dobila novu Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Prigoda je to da se rezimiraju dvije dekade djelovanja jedne od najvažnijih kulturnih institucija, ali pogleda i u njezinu budućnost.

Dana 28. svibnja 1995. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu preselila se sa svoje adrese na Marulićevu trgu u novu zgradu. Staklena kocka, kako se često naziva današnje sjedište NSK prostire se na više od 36 000 četvornih metara, sadrži gotovo 13 000 metara polica u čitaonicama sa slobodnim pristupom i 110 000 metara pokretnih regala u zatvorenome spremištu. Danas udomljuje gotovo 3 milijuna jedinica knjižnične građe. Od prvih inicijativa za njezinu izgradnju do dovršenja zgrade proteklo je gotovo 50 godina, dok je sama izgradnja trajala punih 7 godina.

Zgradu su projektirali hrvatski arhitekti Velimir Neidhardt, Davor Mance, Zvonimir Krznarić i Marijan Hržić.

Za razliku od zgrade na Marulićevu trgu, utemeljene na tradicionalnom knjižničarstvu i u kojoj nije bilo otvorenoga pristupa knjigama, današnja knjižnica, uz knjigu na dohvat ruke, uz građu na zatvorenome spremištu nudi i otvoren pristup svojim zbirkama, te se i na taj i na druge načine otvara svojim korisnicima. Za njih je osigurano 1100 mjesta za rad, 64 mjesta u čitaonicama Zbirki građe posebne vrste, 8 mjesta za slušanje, 7 pojedinačnih soba za studijski rad, 2 sobe za skupni rad, 10 odjeljaka za studijski rad, kao i 150 mjesta u čitaonici za noćni rad.