Lutke i vilenjaci Zdenka Bašića

Posvuda gdje boravi i radi, svestrani mladi umjetnik Zdenko Bašić stvara ugođaj bajke. Mitska bića, vile i vilenjaci kao da ožive i pričaju neke drugačije priče od ovih koje danas živimo. A sve to zbog priča Zdenkova sretnoga djetinjstva.

Rođen je i odrastao u sjeverozapadnom djelu Medvednice, onaj dio prema Samoboru i Gajnicama okružen bakama koje su pričale priče i legende ne na način kao da su to priče za djecu nego su to bile priče u koje su one vjerovale. Upravo to ga je, kaže, odredilo u njegovom umjetničkom stvaralaštvu.

Kao dječak Zdenko je volio zajedno sa svojim prijateljima  istraživati mjesta iz bakinih priča, mitska raskrižja, mlinove, šume... Sve te priče i doživljaji mogu se pronaći u Zdenkovim slikovnicama, skulpturama, lutkicama, filmovima, a kada zakoračite u njegovu radionicu doslovno osjetite miris bajke.

I sam umjetnik pomalo izgleda kao biće iz neke davne priče. Kada na različitim promocijama djeci čita svoje slikovnice, pitaju ga je li on čarobnjak, djed Mraz ili August Šenoa! Ti susreti s najmlađima su najljepša inspiracija za nove svjetove s okusom priča iz zagrebačkih davnina.