Banske pčele usred Zaprešića

I dok neki na balkonu suše rublje i sade cvijeće, jedan Zaprešićanin na svom uzgaja pčele i to ne bilo kakve, već banske.

U središtu Zaprešića neobičan prizor: pčelinjaci na balkonima! No pčelar Vladimir Logožar ne vidi u tome ništa neobično ili ne daj  Bože opasno, baš kao ni posve bezbrižni prolaznici. U centru Zaprešića, na 4 metra od nogostupa kojim pješaci svakodnevno prolaze i do sada nije bilo niti jedne primjedbe, niti bilo kakvog uboda ili nezgoda, kako kaže gospodin Logožar.

Da je to doista tako, uvjerili se i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska. Vladimir pčelari bez zaštitnog odijela, rukavica. Nikakva zaštita ne treba ni onima koji prvi put zavire u njegovo pčelarsko carstvo. Dok se niste ni snašli, okvir pun pčela stvori se tik do vašeg obraza. I što je najbolje - uopće se ne bojite! Jer nisu to bilo koje pčele nego – banove. Pčele porijeklom s imanja samog Josipa bana Jelačića dobio je Vladimir od svog kuma koji je tamo bio glavni pčelar i s kojim je i sam počeo pčelariti. Od 'običnih' pčela banove se razlikuju po unosu meda, po vrsti meda kojeg sakupljaju, a i po mirnoći na okviru objašnjava Vladimir.

Možda je u banovim pčelama tajna dobroga meda za koji je stigla zlatna medalja za najbolji med u Hrvatskoj! Ili možda u pčelinjaku u prirodi, nekoliko kilometara udaljenom od grada. Ima Vladimir uz taj i gradski i pčelinjak na otoku Krku, pa uspješno miješa ta dva, kako kaže, kompatibilna meda - kontinentalni i otočki. Zasigurno kvaliteti meda pridonosi posve prirodna zaštita pčela i to sredstvom koje je ovaj vrijedni pčelar sam smislio na bazi eteričnih ulja sa suzbijanje varoze i uništavanje varoe (pčelinjeg nametnika).