Vrt kao rekreacija

Članovi obitelji Đurašin tvrde kako voće i povrće nikada ne kupuju u dućanima, već sve proizvode sami. Ekipa Dobrog jutra posjetila ih je na njihovom imanju u Velikoj Buni.

Dubravka Rožić-Đurašin kao prava domaćica ekipu je provela kroz cijelo svoje imanje. Velikim voćnjakom u kojem imaju starih sorti jabuka, šljive, orah, marelice, breskve… Povrtnjak hrani obitelj, od zasađenih mahuna, graška, feferona, paprike, rajčica, luka, mrkve peršina, kupusa i još puno toga proljetni stol i zimnica uvijek budu bogati.

U vrtu Đurašinovih nema pesticida, protiv 'nametnika' i 'drača' bore se rukom i motikom. Gospođa Dubravka uz svoju desnu ruku, supruga Stjepana vrt obrađuje tek četiri godine, za sebe kaže da je nova u svemu tome. Stjepan je glavni projektant u pripremi prije sadnje, a kada sadnja počne uskoči koliko mu poslovne obaveze dopuste.

I gospođa Dubravka vrtom se bavi tek nakon završenog radnoga vremena, od 16.30 pa dok se vidi. Nitko me ne tjera da to radim, ja se rekreiram i uživam. Vrt to kao da osjeća, pa svojim plodovima stostruko uzvraća.