Håkan Hardenberger - 'najbolji trubač u galaksiji'

On je prvak najteže kategorije, glazbenik koji je u stanju svladati svaki izazov, majstor koji zna najsitniju tajnu zanata, interpret koji u malom prstu ima cijeli repertoar za svoj instrument, od klasike do najvirtuoznijih suvremenih skladbi, umjetnik koji nema drugu konkurenciju osim samoga sebe. THe Times kaže najbolji trubač u galaksiji. On je Håkan Hardenberger.

Večeras nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 19.30 u sklopu Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Clemensa Schuldta. 

Publici će se predstaviti izvedbom koncerta glasovita po tehničkoj zahtjevnosti kao i po angažmanu protiv rasne diskriminacije zbog koje citira crnačku duhovnu pjesmu apostrofiranu u naslovu. Uz Šostakovičevu Devetu simfoniju, na programu je još i simfonijska pjesma Noćno lutanje Josipa Mandića. Ciklus od šest imaginarnih, u glazbu pretopljenih snova, skladan je 1928.

Aktualna izvedba prilika je za revalorizaciju djela koje, osim majstorskom instrumentacijom, plijeni paletom glazbenih ideja, moćnim ritmovima i fantastičnim ugođajima punim neočekivanih obrata.     

Ako niste u prilici doći večeras i Lisinski, 'najboljeg trubača u galaksiji' možete slušati i putem streama na HR3.