'Prava djeteta - između interesa roditelja i dužnosti države'

U zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici održana je godišnja konferencija mreže CRONSEE predstavnika pravobraniteljstava za djecu iz zemalja Jugoistočne Europe, koju je organizirala pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pod nazivom 'Prava djeteta - između interesa roditelja i dužnosti države'.

Glavna rasprava na konferenciji vodila o tome kako ostvariti prava djeteta i njegov najbolji interes onda kad se čini da je interes roditelja u suprotnosti s interesom djeteta i s obvezama države u zaštiti djetetove dobrobiti.

Prema svoj djeci se mora postupati u skladu s njihovim najboljim interesima, pred svim tijelima, istaknula je Ivana Milas-Klarić. Često se polazi od ideje da su svi roditelji divni, što je u velikoj većini točno, no isto tako upravo roditelji najčešće krše prava djece. Iako su ustavnim i zakonskim odredbama roditelji prije svih pozvani da donose odluke o djeci, ne smiju se s druge strane zanemariti prava djece koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Neki roditelji i njihove udruge prenaglašavaju pravo roditelja da odlučuju u ime djece, primjerice kad su protiv cijepljenja ili transfuzije, čime krše djetetovo pravo na najvišu zdravstvenu zaštitu, rekla je Milas-Klarić.

Izbor ove teme potaknule su pojave poput snažnog protivljenja nekih roditelja obveznom cijepljenju djece te 'kampanje' protiv cijepljenja koja već rezultira vidljivim negativnim posljedicama, zatim prijepori o uvođenju spolnog i građanskog odgoja u redovni odgojno-obrazovni program, stajališta o tjelesnom kažnjavanju djece, manipulacija djecom u postupku razvoda i drugi aktualni problemi i dvojbe.