Matanić: hrvatski film sada može ići samo na više razine

Sada je idealni trenutak za hrvatski film, nema više spuštanja i možemo se samo dizati na više razine, rekao je Dalibor Matanić, redatelj filma "Zvizdan", koji je na nedavno završenom filmskom festivalu u Cannesu osvojio nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled".

"Zvizdan" je prvi hrvatski film u službenoj selekciji tog prestižnog festivala nakon više od trideset godina, a Matanić smatra kako su aktualna događanja u regiji i svijetu označila pravi trenutak da se sve tako dobro posloži za njegov film.

"Neće biti drugog momenta od ovoga, sada smo se podigli na razinu 'dva', paučina stara 34 godine je maknuta, već nakon prve projekcije pojavila se gužva oko filma, ali se istovremeno počelo pričati o zemlji iz koje dolazi", rekao je Matanić na konferenciji za novinare i proslavi tog velikog uspjeha u Gliptoteci HAZU.

Da je tako potvrdio mu je razgovor s nagrađivanim rumunjskim redateljem Corneliuem Porumboiuem. "Analizirali smo što se dogodilo prije deset godina u Rumunjskoj, isto nitko nije gledao domaći film, oni nisu bili složni, no jedan po jedan film krenuo je u ofenzivu i dogodio se rumunjski val koji je poznat i priznat svugdje u svijetu", ustvrdio je.

Zadovoljan je i što su sve glavne nagrade u Cannesu dobili filmovi jugoistočnog dijela Europe, koja je sada u modi, pa smatra da je idealan trenutak da se stvari dignu na viši nivo. Imamo autore s kojima to možemo napraviti, važno je shvatiti da film nije kompeticija, treba poštivati druge inače se ne trebate baviti tim poslom, napomenuo je.

Najavio je da će nakon "Zvizdana", kao prvog filma trilogije sunca, koja analizira najniže i najviše ljudske porive, u tom slučaju ljubav i mržnje, idući projekt biti "Zora", koja se bavi jakosti emocionalnih spona među ljudima i pohlepom. "Bit će intrigantan, čak možda i novi filmski žanr, sada istražujemo do kojih granica film dalje može ići, imam osjećaj da će to biti jako zanimljivo i nekim poznatim selektorima, dodao je.

Matanić je u razgovoru sa žirijem saznao kako su se svi 'tukli' tko će im je dati, a svih petero članova složilo se da je "Zvizdan" potpuni film, u kojem se sve spojilo, priča, režija i gluma. "Užasno su hvalili glumce Tihanu Lazović i Gorana Markovića, nema osobe s kojom sam pričao o filmu da ih nije pohvalila, taknule su ih emocije i jačina glume", rekao je.