Moj vrt, moja sloboda

Ovih su dana permakulturni vrtovi Karmele i Miroslava Kiša u blizini Jastrebarskog u žutoj fazi. Kakvi li će tek boja biti kada vladavinu neobičnim vrtovima preuzmu rajčice!

Kao pasionirani vrtlari ove godine u svom će vrtu Karmela i Miroslav zasaditi 78 vrsta rajčica – žute, šarene, ljubičaste, crne… svakakve. Cijeli je vrt pomalčiran - pokriven slamom. Staze su horizontalne, pa skupljaju jutarnju vlagu, baš kako i priliči permakulturalnom vrtu. Kada sade Kiševi paze da se susjedne vrste 'slažu'. Dalmatinski dio vrta najintenzivnije miriše. U njegovim blagodatima uživaju cijele godine. Na tom su mjestu zasadili lavandu, timijan, kadulju, vrisak.

Usred žutog i zelenog - šumske jagode najavljuju crvenu fazu u vrtu. Lani donesene presadnice iz šume lijepo su se razmnožile. Uživaju njih dvoje srodnih vrtlarskih duša u svakom danu koji uvijek ovdje donese nešto novo i lijepo. Posao je to koji odmara i potiče  kreativnost. Uskoro će biljke iz rasadnika naseliti brežuljkasti vrt. Budući da su vegetarijanci, ovaj vrt zadovoljava gotovo sve njihove potrebe. Otuda i neprocjenjiv osjećaj slobode i neovisnosti. Života bez stresa i nametnutih imperativa koje donosi život u velikom gradu koji su već davno napustili.