Premijera predstave 'Elza hoda kroz zidove'

Premijera predstave Elza hoda kroz zidove nastala prema drami Ivane Šojat Kuči i prema motivim njezina romana Unterstadt u režiji Ivana Planinića, premijerno će biti izvedena u petak u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predstava je nastala kao koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti, a bavi se povijesnom sudbinom njemačke manjine na području Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega. Ivana Šojat-Kuči jedna je od rijetkih književnica koja se bavila tom tematikom, a dramu je napisala prema istinitom događaju. To je njezino prvo dramsko djelo koje se izvodi u Zagrebu. Dramski je tekst predstave aktualan jer govori o sudbini običnih ljudi u srazu totalitarnih ideologija.

Predstava je diplomski projekt Jure Matulića, studenta produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti ADU-a, koji je okupio vrhunski umjetnički tim. Redatelj i dramaturg predstave je Ivan Planinić, student diplomskog studija kazališne režije i radiofonije ADU-a, koji ovom samostalnom režijom debitira u profesionalnom kazalištu.

Ulogu bake Klare igraju Urša Raukar, članica ansambla ZKM-a, i Radoslava Mrkšić, članica ansambla HNK-a u Osijeku. Glazbu potpisuje Matija Dedić. Svjetlo je oblikovao Alen Marin.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostila je glumice Uršu Raukar i Radoslavu Mrkšić, redatelja i dramaturga Ivana Planinića i producenta Juru Matulića koji su najavili premijeru: