Kuba: zemalja salse, rumbe i veselih ljudi

Lada Marinović i Krešo Katić vratili su se s Kube, zemlje salse, rumbe i veselih ljudi koji su uvijek nasmijani. Lada je pet godina sanjala o putovanju na Kubu i želja joj se napokon ostvarila.

Za svoj diplomski rad proučavala je odnose Kube i SAD-a, pa se na put nisu odlučila otići u sklopu turističkog već u vlastitom aranžmanu, sve da bi iskusili Kubu onakvu kava ona doista jest.  
 
Šetajući Havanom na ulici smo sreli mlade dečke koji igraju nogomet, naravno vide nas turiste, pitaju od kuda ste… Kada su čuli da smo iz Hrvatske bili su presretni. Naime, Modrić, Mandžukić i Rakitić su ovdje ogromne zvijezde, a Kubanci su njihovi veliki fanovi. Pozvali su Krešu da s njima malo igra nogomet. Fascinirani su da smo tako mala zemlja koja ima toliko dobrih sportaša.

Jedno od najvećih iznenađenja doživjeli su za vrijeme proslove Međunarodnog praznik rada. Na Kubi se taj dan doista slavi, slave što su radnici i smišljaju kako biti bolji radnik da bi država bila bolja. Za mimohod prema Trgu Revolucije gdje se odvija glavno slavlje skupilo se već noć prije preko 300 000 ljudi, sve da bi da bi imali što bolja mjesta.

U Trinidadu smo na ulici upoznali profesora povijesti i geografije koji kad je čuo da smo Hrvati nije mogao sakriti oduševljenje. U roku 2 minute ispričao nam je sve o Hrvatskoj, njezin položaj, veličinu, kakvo je naše more, koja je naša povijest… Sve! Zna čovjek više od nas, a onda da nam se pohvali izvadio je bilježnicu u kojoj je zapisano sve o Hrvatskoj… Naime, kako su knjige u knjižnicama, da bi im ostala informacija o nečemu, oni to prepisuju u svoje bilježnice i tako uče.

Kubanci znaju živjeti. Oni se ne brinu ako kasne, nema stresa, nema brige, nema loše energije, ali kada u dva tjedna želite obići cijeli otok, ubrzo shvatite da je nemoguće… Svaki dan će iskrsnuti nešto i ništa neće ići po planu. Možete provesti i sat vremena u banci čekajući promjenu eura u kubanske pesose. Ne zato jer je enormna gužva, već jer se nikome nigdje ne žuri.  Ako se 'prešaltate mood na tranquilo',  zapravo ćete uživati u svakoj situaciji, pa se tako možete i zabaviti čekajući u redu u banci…Kubanci doista plešu na ulici, sviraju, pjevaju ne da bi privukli turiste već jer oni doista tako žive! To je njihova kultura, zato i jesu vedri, zdravi i neopterećeni…