Tjedan suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa produžio je svoje uobičajeno trajanje i ove se godine održava do 20. lipnja. Podijeljen je u tri zasebna bloka, počevši od međunarodne konferencije fokusirane na hrvatsku plesnu produkciju, koja je proteklih godina, iako u jednom od svojih najdinamičnijih razdoblja, medijski i financijski zanemarena.

Novi koncept Tjedna, njegova utemeljiteljica i umjetnička voditeljica Mirna Žagar objasnila je željom da se publici omogući kvalitetnije praćenje hrvatske plesne produkcije i šarenilo njenog izraza.

Nakon međunarodne konferencije, koja će se na temu "Strategije plesa" održati do 31. svibnja, uslijedit će program "Festival i vi" s radionicama, audicijama, razgovorima, prezentacijama plesnih škola, dok je treći tjedan festivala rezerviran je za međunarodni program.

Ovogodišnji festival domaćin je i dvaju EU projekata, "Communicating Dance" koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske te "Migrant Bodies" koji nakon dvije godine istraživačkih rezidencija predstavlja projekt posvećen fenomenu migracija.

Uz filmske projekcije, Tjedan će predstaviti rad mladih generacija plesača škola suvremenog plesa iz Zagreba i Ljubljane, uz razgovor o njihovim očekivanjima u vezi profesije koju su odabrali.

Kroz Rendez-vous festival, međunarodni dio programa većim se dijelom fokusira na francusku umjetnost te predstavlja noviju generaciju francuskih koreografa,

Središnja lokacija festivala je Zagrebački plesni centar, a održavat će se još u Zagrebačkom kazalištu mladih, Muzeju suvremene umjetnosti, Gavelli, Kulturno informativnom centru ie Studentskom centru.