Mali Chopin sa zagrebačke Trešnjevke

Često klasičnu glazbu ne povezujemo baš s mladima. Ipak, Ivan Petrović Poljak (10) je obožava. On je jedan od naših najboljih mladih pijanista, i po svemu sudeći, o njemu će se u glazbenome svijetu još mnogo govoriti.

Šetajući po zagrebačkoj Trešnjevci ispod jednog prozora možete čuti pravu glazbenu harmoniju, jer za klavirom svira Ivan Petrović Poljak, jedan od naših najboljih mladih pijanista. Ivan pohađa 4. razred OŠ A. Stepinca i 3. razred glazbene škole Rudolfa Matza klasi profesorice Vesne Fretze.

Za glazbenu školu odlučio se kad mu je bilo 8 i već tada je znao da je klavir njegov instrument, a kako i ne bi kada je kod bake i djeda svladao prve note na njihovim električnim klavijaturama. Odmah na prvi satu klavira došao je s pripremljenom kompozicijom, prva tri reda 'Za Elizu'… Tako da me već prvi sat iznenadio, dosjeća se profesorica Fretze. Za svog učenika kaže da brzo uči nove stvari i da je tehnički izuzetno spretan i može odsvirati sve, a ima i osjećaj za karakter kompozicije pa je s njim lijepo raditi.

Ivan je sudjelovao na brojnim natjecanjima i baš na svakom oduševio i publiku i žiri. Na državnim natjecanjima osvajao je prva mjesta i prve nagrade. Bilo je tu i prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Potrajalo bi da nabrojimo sva priznanja. Osim što ne propušta sate u glazbenoj školi, bez sviranja ne može ni kod kuće. Sviranje ga uvijek razveseli, kada i dođe neraspoložen kući sjeda za klavir malo odsvira, što iz nota što improvizirajući, i odmah je bolje volje. Kad doma vježbam, roditelji su sretni što vježbam, a za susjede ne znam. Oni nam nikad nisu to rekli niti se požalili. Glazbu živi, svira, ali i sklada. Uglavnom klasičnu u stilu svog omiljenog kompozitora Frédérica Chopina.

Zahvaljujući mladim i talentiranim glazbenicima poput Ivana, možemo reći da će nam svima glazba još dugo biti uistinu zvonka radost.