Avion u sred Like

U Hrvatskoj ne postoji muzej aviona. Nema niti mnogo onih koji bi se mogli pojedinačno razgledati i u njih ulaziti. Upravo stoga grupa ličkih entuzijasta to će pokušati promijeniti obnovom jednog aviona starog više od 80 godina. 

Prolazite li cestom od Otočca prema Perušiću, teško da nećete primijetiti pravu ličku avioatrakciju. Američki avion DC-3, propelerni zrakoplov popularno nazvan Douglas, davne je 1977. godine sletio na aerodrom Špilnik i tu zauvijek ostao. Prepušten zubu vremena, čekao je neka bolja vremena. Čekao i izgleda - konačno dočekao…

Otočki aero klub 'Krila Gacke' odlučio je obnoviti avion, a plan i program obnove podržao je Grad Otočac. Mnogo posla je već sada obavljeno. Limar iz Zagreba obnovio je oplatu, a svoj doprinos dali su i otočki vatrogasci. No još je mnogo posla pred njima. Ipak, već sada putnici namjernici zastaju, propitkuju, ali i sami druge dodatno educiraju.

Uz postojeći, članovi aero kluba planiraju dovesti još nekoliko aviona. Time bi mogli napraviti jedan mali muzej zrakoplovstva čime bi jedini lički aerodrom bio još atraktivniji. Prošle, pretprošle godine skoro svi sportski aerodromi bili zatvoreni zbog regulative Europske unije. Naš klub riješio je papirologiju, imamo ljude koji su položili za vatrogasce i dobili smo dozvolu za stalno, ističe Toni Dujmović.

Nakon obnove avion Douglas DC-3 mogao bi osim povijesno-turistička atrakcija biti i multimedijalni prostor ili kafić… Ideja za njihovo ostvarivanje ima, potrebna su još jedino - financijska sredstva.