U ples na šipci zaljubite se 'iz prve'

Croatian & European Pole Show Art Championship službeni je naziv prvenstva koje se održalo ovoga vikenda u Zagrebu. Riječ o natjecanju u plesu oko šipke koje je okupilo natjecatelje iz cijele Europe. Spoj je to gimnastike, akrobatike i plesa.

Ekipu Dobrog jutra je više od samih rezultata zanimala priča o vještini u koju se svatko tko proba zaljubi odmah, a možda neki imaju predrasude o ovoj vrsti plesa.

Ostanete bez teksta kad vidite što je ljudsko tijelo u stanju sve izvesti. A maske i kostimi tu su da točka od četiri minute uz prikladnu glazbu dobije još koji bod više za umjetnički dojam. Tijela kao da lebde, rotiraju se, isprepliću se... ovakvi su prizori praznik za oči. Šteta ne pokazati ostatku svijetu ovakvu divotu i ukazati većini tog ostatka da maknu svaku predrasudu.

Moralisti će često uputiti prigovor na oskudni stajling. Budući da je šipka napravljena od inox metala, ne možete baš plesati u skafanderu. Bitno je da odjeće nema previše, jer, kako objašnjava Ingrid Jerak organizatorica natjecanja, koža je ta koja plesače drži na šipki, odjeća klizi. Još smo uvijek više odjeveniji nego odbojkaši na pijesku.

Žene, muškarci, parovi, djeca- svi se natječu. Lakoća kojom izvode trikove je nevjerojatna, no u pitanju je iznimno težak sport. Počeci su uvijek teški i puni modrica. Čak i oni, koji poput američke osvajačice svih naj, naj titula u plesu oko šipke, imaju zaleđe u plesu i gimnastici, imali su strah prilikom izvođenja nekih elemenata.

Ako je tako teško, zašto se mučiti, pitat će se mnogi. Zato što je u pitanju čarolija koja se dogodi kad se prvi put zavrtite oko šipke, pa bili vi i najveća ljenčina na svijetu i prezirali fizičke aktivnosti.