Sjećanje na Tomislava Radića u kinu Tuškanac

Projekcijom filma "Živa istina" danas počinje program sjećanja na hrvatskoga redatelja Tomislava Radića koji će obuhvatiti sve njegove igrane filmove, ali i izbor iz njegova bogatog televizijskog opusa.

Nakon "Žive istine", Radićeva debitantskoga filma iz 1972. godine koji je na rasporedu danas u 17 sati, slijede četiri filma iz njegova bogatog dokumentarističkog opusa - filmovi "Popodne" i "Šetnja" iz dokumentarnog ciklusa Lica 2, "Izravni prijenos" iz ciklusa Istrani i "Put" iz ciklusa Živjeti u Imotskom. Program u subotu završava televizijskim filmom "Itakodalje".

Sutra su na rasporedu igrani filmovi "Što je Iva snimila 21. listopada 2003." i "Timon", film iz 1973. ocijenjen kao originalna parafraza Shakespeareova teksta, u kojoj se glavnomu junaku sudbina odglumljenoga lika pomiješa s vlastitim životom. Nedjeljni program završava 'kazališno-filmsko-televizijskim hibridom' - snimkom Euripidove "Ifigenije u Aulidi".

U ponedjeljak su na programu "Holding" iz 2001. i nagrađivani film "Kolovina"  (2011.), dobitnik dobitnik brojnih nagrada.

Filmovi "Anđele moj dragi" i "Tri priče o nespavanju" na programu su u utorak, a posljednjega dana programa, u srijedu, uz projekciju kratkoga televizijskog filma "Klopka", bit će organiziran razgovor u kojemu sudjeluju Radićevi bliski suradnici Drago Bilić, Maja Filjak Bilandžija i Ognjen Sviličić uz moderiranje Janka Heidla. Nakon toga bit će prikazan igrani film "Luka", adaptacija romana Antuna Šoljana iz 1991.

Tomislav Žiro Radić rodio se 8. prosinca 1940. u Zagrebu, diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu, a 1973. režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu. Tijekom bogate karijere stvorio je velik broj iznimno uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih filmova, televizijskih emisija, kazališnih predstava, među kojima se ističu "Stilske vježbe", "Kate Kapuralica", "Gospodsko dijete" i "Kafetarija", te dugometražnih igranih filmova.

U dvadeset godina profesorskog i dekanskog rada na Akademiji dramske umjetnosti, od 1977. do 1997. odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca, a osam godina bio je glavni urednik Dramskoga programa HTV-a (od 1998. do 2000.). Umro je 7. ožujka u sedamdesetpetoj godini.