Festival Željezara u Sisku

Drugi Festival Željezara, kulturna manifestacija inspirirana industrijskom baštinom Siska, održava se do 7. lipnja. Pod motom Zajednički (g)rad u sada praznim industrijskim halama i radničkom naselju, održavaju se brojne radionice, predavanja, performansi, tribine, izložbe i predstavljanja istraživačkih studija.

Festival ove godine ima umjetnički i aktivistički predznak, a jedan njegov dio održat će se u sklopu festivala francuske kulture u Hrvatsko Rendez-vous, rekao je na konferenciji za novinare umjetnički direktor Festivala, akademski slikar Marijan Crtalić.

Cilj je festivala, kako je rečeno, Sisku vratiti status koji je nekad imao kako bi ponovno postao živo mjesto kulturne razmjene i proizvodnje. U tom procesu središnje mjesto zauzima bivša Željezara čije se širenje podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska između 1955. i 1980. godine. Gašenje metalurškog giganta u velikoj se mjeri odrazilo na sisačku svakodnevicu i stanovnike koji su gurnuti u ekonomski, socijalni i kulturni razdor.

Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture i Grada Siska, a organizirala ga je umjetnička organizacija Nevidljivi Sisak, s porgramskim partnerima Galerijom Miroslav Kraljević, LABom 852, KontraAkcijom, umjetnikom Marijanomn Crtalićem i kustosicom Natađom Kadin.