Psi i ljudi druže se 40 tisuća godina?

Psi su možda pripitomljeni mnogo ranije nego što se dosad mislilo, a njihova veza s ljudima duga je možda i 40 tisuća godina, navodi se u novoj studiji švedskih i američkih znanstvenika. 

Ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba.

Znanstvenici su nedavno na Tajmirskom poluotoku u Sibiru pronašli kost vuka i radiokarbonskim datiranjem utvrdili da je stara 35 tisuća godina. DNK istraživanjem utvrđeno je da suvremeni sibirski psi imaju vrlo velik broj zajedničkih gena kao i tajmirski vuk.

Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina, rekao je Pontus Skoglund s Harvarda, vodeći autor studije objavljene u časopisu Current Biology.

Znanstvenici su zaključili da su se psi i vukovi razdvojili od zajedničkog pretka prije najmanje 27 tisuća, a možda i prije 40 tisuća godina. Iako razdvajanje nije isto što i pripitomljavanje, ta pretpostavka otvara mogućnost da se ovo potonje dogodilo mnogo ranije nego što mislimo, rekao je Skoglund.