Jadranski tsunami

Prije 66 milijuna godina jadransko je područje pogodio golemi tsunami. Bio je to najrazorniji događaj u geološkoj povijesti Zemlje koji je izazvao promijenu klime i izumiranje dinosaura. To je senzacionalno otkriće međunarodnog tima geologa, predvođenih dr. Tvtkom Korbarom sa zagrebačkog Geološkog instituta.

Propast tadašnjeg svijeta došla je s neba - padom golemog asteroida. Dogodilo se to na područje današnjeg Jukatana u Meksiku. Desetometarski užareni asteroid i njegova eksplozija izazvali su pravi dar-mar na području Meksičkog zaljeva. Došlo je do urušavanja velikih količina karbonatskih rubova. 50-150 tisuća kubičnih kilometara ruba je istodobno bilo urušeno u Atlanski ocean, u duboku vodu što je naravno izazvalo golemi tsunami.

Golemi val je za 10 sati stigao do današnjeg jadranskog područja i udario u rubne djelove jadranske karbonatske platforme. Kako je na području Visa postojao široki i duboki zaljev tsunami se tu kanalizirao, dobio na snazi i postigao visinu izmedu 30 i 100 metara. Na tom rušilačkom pohodu, baš  na Hvaru ostavio je za sobom jedinstvene naslage, tzv. breću.

Sada Hvar ima jedinstveni u svijetu geološki park kojeg u budućnosti svakako treba zaštiti i turistički valorizirati.