I u Hrvatskoj se brzo i uspješno hoda

Brzo hodanje jedna je od slabije zastupljenih atletskih disciplina. No Hrvatska i u njoj ima što za pokazati. Mladi profesor tjelesnog odgoja iz Zagreba, Bruno Erent postiže u ovoj disciplini zapažene rezultate.

Svaki puta kada izađe na atletsku stazu Bruno razmišlja kako pomaknuti granice. Brzo hodanje počeo je trenirati prošle godine nakon ozlijede na trčanju kojim se bavio ranije. Želio sam ostati aktivan u sportu i ne pauzirati pola godine, ali i pomoći klubu osvajati medalje. Na kraju se ispostavilo sam talentiran. Ubrzo je osvojio zlatnu medalju na državnom prvenstvu na 10 km. I pritom srušio hrvatski rekord u brzom hodanju star 45 godina.

No to mu nije dovoljno. Sljedeći mu je cilj okušati se u brzom hodanju na 50 kilometara. Želja mu je ostvariti rezultat koji će ga odvesti na Olimpijske igre sljedeće godine. To je želja, nije cilj, ali radit ću naporno preko ljeta i vidjet ćemo što će biti. Za to ima cijele ljetne praznike. Bruno (24) je, naime, profesor tjelesnog odgoja u osnovnoj školi Ivana Merza u Zagrebu, a djeca iz škole šale se da njihov profesor hoda brže nego što oni trče. Nažalost, naišao je i na podrugljive komentare kod neupućenih, često mu dobacuju kada trenira na zagrebačkom Jarunu. Srećom to ga ne smeta.

Brunino vrijeme u ovom sportu tek dolazi, jer najbolji rezultati u atletici postižu se 30-ima. Bitno je da čovjek ima strpljenja za ono što radi, što Bruno ima, ističe Ljiljana Ćulibrk, trenerica i direktorica AK Agram. Treba imati i samokontrole i oduprijeti se najvećem iskušenju – trčanju. Dođe Bruni da potrči kada ga sustigne neki hodač brži od njega, ali dobro zna da ne smije, jer povredom pravila može biti diskvalificiran. Dva su osnovna pravila kojih se brzi hodač mora pridržavati: noge nikada ne smiju biti istovremeno u zraku, i noga uvijek mora biti ravna u koljenu. Kao u svakom sportu, tako su i u brzom hodanju moguće ozljede. No kad se nauči tehnika, one su vrlo rijetke.

Nakon iskustva u oba sporta Bruno bi prije preporučio hodanje nego trčanje. Prema nekim studijama hodanjem se čak troši više kalorija nego trčanjem, a i oporavak od ozljeda je kraći. Bruno kaže kako se definitivno pronašao u brzom hodanju. Sigurni smo da za njegov sljedeći veliki rezultat nećemo morati dugo čekati.