Iz riznica naših baka

I danas domaćice ljubomorno čuvaju kuharice s receptima koje su naše bake i prabake ručno zapisivale i predavale svojim nasljednicama. U vrijeme modernih kuharica sve je više onih koji se vraćaju starim iskušanim receptima kojima su nas naše bake mamile na obiteljske objede.


Iz kuhinje Ozane Leko miris pogača daleko se širi. Takav se nekad osjetio i u domovima naših baka. Premda je po struci pravnica, posao Ozane je biti majka i prava domaćica. Ljubav za kuhanjem javila se još u osnovnoj školi, čak i prije…  Mama je bila poslovna žena zato sam odlučila da ću ja biti sa svojom djecom. Dugo sam ih čekala i kad sam ih dobila onda sam odlučila s njima provesti njihovo rano djetinjstvo. U želji da se hrane što zdravije, istraživala je pravilnu prehranu. To ju je dovelo do starih, bakinih recepata za kruh i razna peciva. Posebno su je oduševile pogače od kukuruzne krupice.

Pogače napravljene po bakinom receptu, kaže, čak ni nakon pet dana ne gube svježinu. No to je tek jedna od njihovih prednosti. Moje pogače se razlikuju od ostalih pekarskih proizvoda jer ne sadrže kvasac, na koji je dosta ljudi alergično i moramo o tome vodit računa... Ozana jednostavno pusti da žitarice u smjesi same za sat vremena nabubre na laganoj temperaturi. Na taj način dobije hrskavu koru i sočnost unutar pogače. Kukuruzna krupica i raž osnova su pogače, a nju ju još dodaje blitvu, buču, bademe, sušene marelice, brusnice i dašak juga – rogač.

Za okus starinske pogače važna je dobra kukuruzna krupica, ali i mlin u kojem se melje. Onaj idealan Ozana je pronašla u Jastrebarskom u kojem se još i danas melje na kamen i vodu, pa je stoga krupica krupna i mljevena na tzv. hladan način čime su sačuvane sve nutritivne vrijednosti. Tako su Ozanine pogače zdrave i ukusne. Osim njezinih ukućana, mnogi su se u to uvjerili.