Vidjeli ste morskog sisavca? Javite se!

Uz početak nove nautičarske i turističke sezone podsjećamo na sustav dojavljivanja opažanja morskih sisavaca u Hrvatskoj pomoću pametnih telefona: aplikacija za mobilne telefone CROdolphin_little.

Sustav praćenja CROdolphin_little osmišljen je radi praćenja brojnosti, kretanja i navika morskih sisavaca: dupina, kitova, sredozemne medvjedice, da bismo ih što bolje zaštitili. Aplikacija je pokrenuta prošle godine i otad je zabilježeno više od stotine dojava o viđenjima zaštićenih vrsta.

Zahvaljujući sustavu dojave prošle godine spašen je dupin pokraj otoka Rave. Građanin je primijetio dupina zapletenog u konope na koje je bio pričvršćen kanister, iskoristio sustav dojave i pokrenuta je akcija spašavanja. Stradali dupin nije mogao plivati ni zaranjati i bez pomoći bi uginuo za nekoliko dana.

Od 1995. godine svi morski sisavci u Republici Hrvatskoj su strogo zaštićene životinjske vrste, a obzirom da je potpisnica mnogih međunarodnih ugovora i njena je obaveza sustavno pratiti stanje morskih sisavaca.

Kako sustav radi? Kad se osoba nalazi u blizini morskih sisavaca, putem mobilne aplikacije pošalje SMS poruku s podacima o viđenju, a oni se automatski spremaju u bazu podataka na internetu dostupnu svima: http://geoserver.geof.unizg.hr/crodolphin_little ili putem mobilne aplikacije. Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i telefone s Android sustavom i to s iTunes ili Google play servisa.