'Bolnica za medvjediće'

Već trinaestu godinu zaredom Europska medicinska studentska asocijacija (EMSA) i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) organiziraju Bolnicu za medvjediće.

Ovaj projekt nastao je prije petnaestak godina u Švedskoj s ciljem smanjivanja straha djece od odlaska liječniku. Radi se o modelu bolnice u kojoj je studentima medicine povjerena odgovorna uloga liječnika, a djeci, starosti od 3 do 12 godina, uloga roditelja njihovih bolesnih medvjedića.

Na ovaj način djeca u jednoj drugačijoj ulozi sudjeluju u situaciji koja većini njih u pravom životu ulijeva nepovjerenje i strah. Djeca se boje onoga što ne razumiju stoga student tijekom pregleda medvjedića nastoji djetetu objasniti zašto koristi stetoskop, pregledava grlo, prepisuje lijek itd. Nakon što se uspostavi kontakt s djetetom student razgovara s njim i o njegovim osobnim iskustvima i navikama - o tome što voli jesti, koja igra mu je najdraža, a na kraju i o njegovim iskustvima s bolesti i odlasku liječniku te mu pri tome daje pokoji savjet o zdravoj prehrani i higijeni.