'Dragi Lastane!' Irene Škorić na festivalu u New Yorku

Dugometražni dokumentarni film Dragi Lastane! redateljice i scenaristice Irene Škorić izabran je u službenu konkurenciju 12. izdanja festivala Bosnian Herzegovinian film festival koji se održava od 21.-23. svibnja u New Yorku. Jedini je predstavnik Hrvatske i natječe se za Zlatnu jabuku. Festival se održava u Tribeca Cinemas Robert De Nira.

BH Film Festival je godišnji događaj organiziran od dvije neprofitne organizacije: Akademije Bosne i Hercegovine i Glasa BiH. Smatra se za jedan od najznačajnijih kulturnih događaja za BiH zajednicu, kao i za ostalu dijasporu iz Ex- YU zemalja u Americi. Proteklih godina su  hrvatski filmaši gostovali na ovom festivalu i osvajali nagrade.

Film Dragi Lastane! je izabran kao film otvaranja festivala 21.5.2015.

Dugometražni dokumentarni film ''Dragi Lastane!'' nakon skoro pet desetljeća, otkriva identitet mitskog junaka koji je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama, u vrijeme kada nije postojao Plavi telefon.

Najtiražniji dječji časopis u bivšoj državi zvao se Modra Lasta u kojoj je, 1969. nastao Lastan. Za stotine tisuća djece Lastan je bio mitski junak. Sličio im je Batmanu i Supermanu jer je mogao letjeti i jer su se mogli u njega pouzdati. Ali za razliku od njih, Lastan je pomagao nesretnim i zbunjenim dječjim dušama. Lastan je postao legenda, tinejdžerska Biblija. Svako je dijete drugačije zamišljalo njegov lik, ali je u njega imalo povjerenje da mu može reći ono što se nije usudilo ispovjediti ni roditeljima, ni najboljim prijateljima.

Desetljećima, Lastan je bio najčuvanija tajna novinarstva. Događalo se da ni Lastanovi bližnji ne znaju da im je tata, suprug, prijatelj – zapravo Lastan. U ovom filmu, prvi se put, nakon skoro pet desetljeća,  otkriva njegov pravi identitet.

Film je osvojio Nagradu publike na ZagrebDoxu 2014., gdje je premijerno i prikazan.