Znate li što je kraluš?

Tradicionalni samoborski kraluš, nakit je koji je nekad označavao starosnu dob žene, njen bračni, društveni, a ponekad i ekonomski status. Danas je vrijedan dio kulturne baštine Samobora i okolice.

Prije su se u njegovoj izradi šarene perlice ručno nizale na konjske niti, danas na najlonski konac. Nekada su ga izrađivale Samoborke, danas izradu tradicionalnog samoborskog nakita, dijela svečane autohtone nošnje, od zaborava, u Samoboru, čuva i jedna Slavonka – Sanja Škiljan.

Sanja je došla iz Slavonije, zaljubila se u supruga Juricu, s kojim je već 26 godina u braku, ali i u Samobor. I dok suprug svira tamburicu u tamburaškom sastavu Samoborci, Sanja izrađuje kraluše najsvečanije ogrlice. Kad je curica stavila kraluš oko vrata morala je imati najmanje 15 godina i značilo je da se sprema udati… Uz kraluš, u samoborskom kraju nosi se i košic, skromnija varijanta djevojačkog nakita.

Sanja je kraluše naučila izrađivati na trodnevnoj radionici na koju ju je suprug upisao, mislila sam da je jedan dan i rekla sam ajde dobro. Radionicu je uspješno završila, napravila kraluš za jednog sina, još ću za drugog i nikad više, ali onda nekak´ malo po malo i Sanja izrađuje kraluše već deset godina. Za jedan kraluš potrebno je i do 6 000 perlica, metri i metri konca te pedesetak sati.  

Gospođa Sanja s veseljem izrađuje kraluše i rado se odazove na pozive u škole gdje pokazuje kako se izrađuju.