Tanzanija očima volonterke Đine Jakir

Đina Jakir (Kauč-surferica) vratila se s juga Tanzanije gdje je dva mjeseca volontirala u sirotištu.

Dubrovkinja Đina glavna je protagonistica dokumentarno-putopisnog serijala Kauč-surferica kojeg smo pratili na Drugom programu HRT-a. Gotovo dva mjeseca provela je u Africi, u Tanzaniji gdje je volontirala u sirotištu sv. Ante u Songei. U Afriku je krenula preko udruge Kolajna ljubavi koja vodi brigu o sirotištu u Songei na jugu Tanzanije. Iako je Dodoma glavni grad, Đina je sletjela u najveći grad Tanzanije, u Dar es Salaam, koji je zaista pravi, šareni i najprometniji grad u te afričke zemlje.

U Songei je bila s 36 djece i s kojima je učila, igrala se, odgajala ih i zapravo radila sve što i oni rade: jela što i oni jedu, prala robu na bunaru, išla u polje s njima i nosila cassavu glavi, što je bio hit na ulici… Posjetila je sela oko Songee u kojim vlada neimaština, još veća nego u gradovima, ipak nekako se preživljava. Ne treba ih sažalijevati, treba pružiti ruku i pomoći koliko se može. Bilo volontiranjem, novcem, savjetom. Upoznala je jednog mladog učitelja - i on joj je rekao kako zapravo najviše cijeni znanje koje dobiva od svojih bijelih prijatelja – mzungua (oni koji lutaju).

Boravak u Africi potaknuo je Đinu da počne pisati blog i na njemu zabilježi sve svoje dojmove i anegdote koje je donijela sa svoga puta.

Mzungu Jina (Ime Koje Luta)  - Pojavom bijelaca na afričkom kontinentu, lokalci nisu znali što svi ti silni bijelci rade; vrludaju okolo, nešto bilježe, istražuju… pa su ih prozvali "mzungu" -  "onaj koji luta" - i danas je to riječ koja označava bijelu osobu. Pritom moje ime Đina, na swahiliju se piše Jina - znači ime. I pazi sad, ja sam: IME KOJE LUTA! Oduševljena svojim plemenskim imenom i boravkom u Africi, odlučila sam otvoriti blog. O svemu i svačemu, bez ograničenja.