Znate li što je radiogoniometrija?

U 'potrazi za lisicama' po Bilogori ovih su dana, ne lovci, već radioamateri i  istodobno zaljubljenici u jednu sportsko-tehničku disciplinu zvanu amaterska radiogoniometrija, a hvataju, ne prave već lisice koje emitiraju radiosignal. Disciplina je to koja kod nas nije toliko popularna kao u brojnim drugim europskim zemljama. No amaterskim radiogoniometrijskim kampovima želi se potaknuti prije svega mlade da se bave tom disciplinom.  

Lov na lisice ili amaterska radiogoniometrija najsličnija je orijentacijskom trčanju. Na zanimljiv način spaja tehničko znanje, snalaženje u prirodi i tjelesnu pripremljenost. Cilj je u što kraćem vremenu proći zadanu stazu ali pohvatati sve lisice odnosno odašiljače koji emitiraju radio signal.

Kombinirate trčanje, snalaženje u prostoru, razvijate brzo donošenje odluka jer vi ne znate u kojemu smjeru trebate ići, gdje je ona u šumi skrivena. Morate sami donijeti odluku, objašnjava Željka Krupka, voditeljica ARG kampa.

Bilogorske brdovite šume  idealne su za ovu disciplinu pa su se mladi reprezentativci okupili u kampu nedaleko od Bjelovara kako bi se uoči europskog natjecanja u Poljskoj još bolje pripremili.

Ova sportsko-tehnička disciplina ne poznaje dobne granice a zbog kretanja u prirodi svako je dobrodošla mnogima a prije svega mladima koji su sve više zarobljeni pred ekranom.