Nikola Božičević - kreativni profesor fizike

Profesore fizike svi nekako zamišljamo do grla zatrpanima formulama i brojevima. I Nikola Božičević je jedan od takvih, barem po struci. Predaje fiziku i tehničku kulturu u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu. Međutim, daleko je on od klasičnih formula, mnogo bliže kreativnom izražavanju, kojim nastoji zaraziti i svoje učenike. 

Ja fiziku volim, to je ljubav prema prirodi i svemu što nas okružuje. Sama riječ fizika dolazi od grčke riječi fizis, što znači priroda i pokušavam približit to djeci da im to bude jednostavnije. Iz toga i kreću ti pokusi da im se fizika približi na jednom lakšem nivou, objašnjava Nikola.

A kad završi sa poslom profesora, vrijeme je za drugu, profesorovu umjetničku stranu, tehniku crtanja paljenjem po drvetu, pirografiju.

To je vrlo stara tehnika, to su prije stari ljudi koristili kao tehniku oslikanja po drvetu. Paljenje po drvetu je interesantno, opipljivo je, ima nekakvu dimenziju, ističe profesor.

Nikoline su kreativne ruke učinile još jedno dobro djelo. Njima je, inspiriran djecom i rodnim krajem, ispirografirao društvenu igru, pripovjednu kutijcu, prema vlastitoj ideji. Ona je napravljena za djecu, ujedno i edukativna jer bazirana na karticama iz Priča iz davnina Ivane Brlić - Mažuranić, objašnjava Nikola.

I Ivana Brlić Mažuranić, a i klečke vještice,  sigurno bi poželjele ovakvog profesora,  koji svoj imaginarni svijet ideja svakodnevno pretače u stvarnost.