Predstavljen novootkriveni dnevnik Mate Celestina Medovića

U Dubrovniku je predstavljen novootkriveni dnevnik Mate Celestina Medovića, kao i neobjavljena monografija o velikom hrvatskom slikaru napisana prije 80 godina. Pozornost su izazvala i pronađena pisma Vlahe Bukovca, Ive Vojnovića te biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Dragi Mato, ti si najprije velika ljenčina jer se strašiš da ti ne bi bilo malo zima, a baš je sad bilo vrijeme da budeš amo... Ovako je Vlaho Bukovac 1912. pisao Mati Celestinu Medoviću.

I dok Bukovčevo pismo otkriva prijateljstvo dvojice velikih hrvatskih slikara, korespondencija s biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom svjedoči o sudskoj tužbi zbog nekoliko naručenih, ali nikad plaćenih slika. Jer je Strossmayera on tužio jer mu nije bio platio neke slike, onda je Strossmayer njemu odgovorio i taj prijepis jednoga i drugoga posjeduju, rekao je Bogumil Cezarović iz KUD-a "Mato Celestin Medović" iz Kune.

Još su zanimljivije dvije novootkrivene bilježnice - na 133 stranice Mato Celestin Medović sažeto, mirno i staloženo zapisuje svoj životni put, dojmove iz mladosti - dok je primjerice putovao Italijom, studirao u Muenchenu.

Iako u autobiografskom zapisu ne govori o prirodi svoga djela, riječ je o novom, posve intimnom pogledu na rad rodonačelnika hrvatskoga pejzažnog slikarstva. Otkrivaju na koji je način on sebi formirao sliku svijeta, na koji način je stvarao svoj vizualni svijet, što ga je u tom svijetu zaintigiralo, što je ostavljalo dojam na njega i onda možemo u djelima koja su nastajala tražiti odjeke tih njegovih impresija, kaže akademik Luko Paljetak.

Bilježnice je na samrti ostavio svom prijatelju don Nedjeljku Subotiću koji je napisao monografiju. Do danas nije objavljena - prvo je 1933. ukradena pa ju je pisao ponovno po sjećanju. Kad je napokon 1944. bila spremna za tiskanje, projekt je propao zbog završetka II. svjetskog rata.

Vrijedno blago čuvala je zagrebačka obitelj Fischer, a odnedavno je u vlasništvu KUD-a "Mato Celestin Medović" iz Kune. Kod njih smo našli tu monografiju koju je napisao don Nedjeljko o Celestinu na 300 stranica, kaže Cezarović.

Predstavljanje novootkrivenih bilježnica izazvalo je veliku pozornost dubrovačke javnosti. Trebale bi biti transkribirane i objavljene, kao i monografija don Nedjeljka Subotića. No da bi prvorazredni materijal ugledao svjetlo dana, treba osigurati financijska sredstva.