'Zagreb nekad i sad'

Ognjen Ivanović svojim je fotografijama Zagreba spojio prošlost i sadašnjost. Projekt je nazvao Zagreb – nekad i sad, a projekt bi uskoro trebao dobiti i video izdanje.

Njegove fotografije Zagreba postale su pravi hit na društvenim mrežama i internetu. Trebale su biti samo kratki predah, a prerasle su u projekt koji je nazvao Zagreb - nekad i sad.

Gledajući jedan video iz Amerike, sinulo mu je kako bi bilo zanimljivo fotografirati neke lokacije u gradu koje je prije 50-60 godina fotografirao netko drugi. Na taj način istražio je i koliko se Zagreb promijenio. Park Maksimir, Dom HDLU-a ili popularna džamija, glavni kolodvor, Zrinjevac i Trg bana Jelačića te brojni drugi prepoznatljivi simboli grada - Ognjen je spojio prošlost i sadašnjost.

Zvuči jednostavno - uzmeš fotografiju, mobitel i odeš na lokaciju. No nije bilo baš tako. Prvo treba naći staru fotografiju, zatim točnu lokaciju snimanja, i određeni kut pod kojim je zabilježena stara fotografiju, i na kraju sve to ukomponirati u jednu novu fotografiju. A treba naći i vremena za sve to obaviti. Upravo zato rade bez obrade fotografija. Cilj je bio napraviti nešto bez photoshopa, nešto što je brzo gotovo, za razliku od video klipova gdje jednu minutu radi o po tjedan dana.

Prije pet godina, Ognjen je zajedno s djevojkom pokrenuo YouTube kanal na kojem objavljuje svoje Dobre ideje, a njegove fotografije možete pronaći na njegovom Facebook profilu.