Treći Festival male frankofonije u Zagrebu

3. Festival male  frankofonije održava se u KUC-u Travno, 23. svibnja 2014.u 10h uz partnera Francuski Institut za kulturu, te sponzore:  Merci, Jana, Lavazza, Orchestra.

Organizator je LE PETIT THEATRE  & IL PICCOLO TEATRO kazališne radionice/tečajevi francuskog jezika namijenjeni djeci osnovnoškolske dobi. Provode se metodom učenja uz pokret, emociju i glumu. Proces učenja teži biti što sličniji prirodnom učenju djeteta, a to znači učiti u prirodnim (a ipak pomalo „basnovitim & bajkovitim“) situacijama i svim osjetilima – slušanjem, gledanjem, govorom, dodirom, mirisom, kušanjem.

Festival se sastoji od  igrokaza, predstava, pjesama na francuskom jeziku te plesa uz francusku glazbu,cilj je  pokazati  važnost ranoga učenja jezika i razumijevanja teksta povezanog  s pokretom, a voditeljica i direktorica je Marija Vukelić.

Djeca kroz igru, pokret, pjesmu lakše svladavaju jezične strukture i oslobađaju se.  Uče svim osjetilima. Jačaju samopouzdanje te se pripremaju se za život.

Kroz pokret i emociju događa se i intuitivno razumijevanje stranog jezika,počinju razmišljati na stranom jeziku, a sve zajedno pridonosi razvoju samopouzdanja i komunikacijskih vještina u ključnom razdoblju djetetovog emotivnog i kognitivnog razvoja.

Na satu gledaju, crtaju, slušaju, oponašaju, ponavljaju. Iako su početnici, uz ponavljanje i pokret, shvaćaju i razumiju. Bez knjige, zadaće, tekst se prati crtežima u bilježnici. Ne uče se gramatička pravila, ona se sama nametnu i ostanu. Nema pismene diplome – diploma je kazališna predstava na kraju godine.

Na Festivalu, koji se sastoji od dva dijela, u prvom nastupaju djeca vrtićke dobi do 2. razreda, a u drugom djeca viših razreda osnovnih i privatnih  škola iz Zagreba,  Rijeke, Imotskog (cca 150 djece i 10tak profesora) : DV Travno, DV Špansko,  Alliance Française de Zagreb i de Rijeka, Le Petit Théâtre,  OŠ Matije Gupca, AISZ, OŠ Stjepan Radić, Imotski, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Otok, OŠ Izidora Kršnjavoga.