Najmlađa hrvatska animatorica

Najmlađa hrvatska animatorica prvi je animirani film snimila sa samo 6 godina. Bila je to njena varijanta priče o ružnom pačetu. Do danas je napravila čak 16 animiranih filmova u kojima je ostala vjerna temama iz životinjskog svijeta. Smatra da bi crtići koje danas djeca gledaju trebali biti šarenoliki.


Ja sam Mia Rogić, idem u 7. razred škole Rudeš, volim životinje, pogotovo zmajeve i crtići su moj život i radim ih, puno
, tako se predstavlja najmlađa hrvatska animatorica.

Prvi crtić napravila je sa samo šest godina. I tako postala naša najmlađa autorica animiranih filmova. Bila je to, kaže, njezina jednominutna verzija Ružnog pačeta u kojoj su glavni junaci, pogađate - životinje. Na tom je crtiću radila dva mjeseca i duže. U njenoj verziji nema ruganja, radila sam to sa 6 godina, nisam baš detaljno znala original, ali na kraju ispadne lijepi labud.

U svojoj sobi zna provesti sate i sate samo crtajući. A u svijet crtanih filmova ušla je zahvaljujući znatiželji za animacijom. Prve korake svladala je samostalno, a onda je polako počela učiti od najboljih kao što je Milan Blažeković, autor legendarnog cjelovečernjeg animiranog filma za djecu Čudnovate zgode Šegrta Hlapića, Čarobne šume i Čarobnjakova šešira. I ako nju pitate, danas nedostaje takvih crtića – šarolikih i dugometražnih, kako kaže.

Stoga se ona pošteno primila posla. Nakon Ružnog pačeta mogli smo gledati seriju od njezinih 13 jednominutnih crtića koje je nazvala Mijine kućne vratolomije, pa Nevolje s posuđem… Do danas je napravila čak 16 animiranih filmova, a trenutačno radi na 17. Uglavnom su teme životinje zato što ih najviše volim. A inspiracija samo dođe od nikud zapravo, ja uvijek imam inspiracije i neće je nestati, nikada, uvjerena je Mia. Za svoju zaluđenost crtićima dobila je brojne nagrade. Izdvojila bih VAFI u Varaždinu, 2. mjesto za 'Ružno pače' i sad jedna svježa sa FIFES-a za 'Darth & White Vader'.

Koliko god da se čini poput igre, ovaj posao je prilično kompleksan i daleko je od lakog. Jer iza minute na ekranu stoji popriličan broj crteža. Za jedan animirani film mi treba 50 do 100 crteža i to je dnevno, ne znam, možda 10 ili jedan kadar dnevno ili dva ovisi kako me krene… Disney možda ima milijardu crteža, a ja ih imam jedno tisuću za mojih 17 filmova i nadamo se da će ih biti još. Definitivno se želim nastavit bavit crtanjem i sve vezanim uz crtanje, samo crtanje, crtanje životinja, zmajeva, možda i malo ljudi…

Talent, volju i upornost ima, stoga smo uvjereni da ćemo se nagledati još mnogo Mijinih crtića.