Što je grad bez gradske glazbe?

Novi uzlet u 85.! Limena glazba Željezničar iz Slavonskoga Broda baš tako proslavlja visoki jubilej.  Imaju zasigurno najmlađeg voditelja i dirigenta, a i u orkestru je sve više mladih. I sviraju sve, od roka do koračnica.
Što je grad bez gradske glazbe? Amaterski puhački orkestri dio su kulturnog identiteta. Dragocjeni su jer odgajaju mlade glazbenike. I tako generacijama. Brođani ove godine slave 85 godina gradske limene glazbe. Ima ih koji su s njom rasli. Ivan Barić, pročelnik Limene glazbe Željezničar kaže da se još od 1948. se druži s ovom vrstom glazbom. Svirao je rog, a sada podučava najmlađe.
Mjesto u ovom orkestru kao da se nasljeđuje. U glazbenoj obitelji Ferković sviranje u orkestru je gotovo obiteljska obaveza. Tata je reko da fali klarinet, pa neka probam i vidim hoće li mi se svidjeti. I svidjelo mi se…Opisuje svoj put do glazbene škole mlada klarinetistica Gabrijela Ferković. A tata i svira trubu i animira.
Novu energiju orkestru dao je mladi dirigent i stručni voditelj Marko Rušnov. Osvježio je i članstvo i repertoar. Rad na ovakvoj razini može čovjeka ispuniti pozitivnim osjećajima i svaki dan naučim nešto novo. Koliko ja i učim ove ljude, isto tako ja na svakoj probi i od njih nešto naučim. Mislim da se razvijamo zajedno u uzlaznoj putanji. I svi se nadaju da će potrajati.