Sajam dragog i poludragog kamenja privukao 5.000 Zagrepčana

Na Međunarodnom sajmu dragog i poludragog kamenja, koji se 17. put održava u Zagrebu, okupilo se 66 domaćih i stranih izlagača. Za vikenda je taj  sajam prodajnog i edukativnog karaktera posjetilo 5.000 ljudi.

Na sajmu u Domu sportova posjetitelji su mogli dati na procjenu svoj nakit, drago i poludrago kamenje, izdavačke kuće ponudile su veliki izbor literature, a kristaloterapeuti su objašnjavali liječenje kristalima. Originalni fosili izumrlih životinja: trilobiti starosti 450 milijuna godina, amoniti stari 85 milijuna godina, zubi dinosaurusa, glava krokodila, dijelovi mamutovih kljova, zubi izumrle vrste morskog psa i fosili drveta također su upotpunili ponudu.

Na Sajmu mineralogije i paleontologije predstavili su se izlagači iz Rusije, Poljske, Njemačke, Kine, Indije, Kosova, Italije, Slovenije, Poljske, Češke, BiH...
Izlagači su ponudili i unikatni nakit i neobrađene minerale, drago i poludrago kamenje iz cijelog svijeta, originalne fosile, nakit te ukrasne i upotrebne predmete od poludragog kamenja.

Izloženi su minerali iz rudnika Trepča na Kosovu, kreševski citrin i hijalofan kvarc iz rudnika Kreševo u Bosni i Hercegovini, zeoliti iz Indije, ametisti i ahati iz Brazila, lapis lazuli iz Afganistana, velika kolekcija opala, safira i rubina iz Australije, astrofilit, šungit i serafinit iz Rusije, larimar iz Dominikanske Republike i još mnogi drugi iz cijelog svijeta.

Takvi se sajmovi godišnje održavaju u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli.