'Zvizdan' zagrijao Cannes

Dugometražni igrani film "Zvizdan" scenarista i redatelja Dalibora Matanića premijerno je prikazan na 68. Filmskom festivalu u Cannesu, u službenom programu Un Certain Regard, gdje ga je publika ispratila gromoglasnim pljeskom.

Mislim da je to, kako je Dado rekao, Liga prvaka za nogometaše, tako je to za filmaše Cannes. Imam osjećaj kao da smo na nekoj Olimpijadi, izjavila je glumica Tihana Lazović.

Svečana premijera održana je u sali Debussy, a ekipu filma je pred projekciju pozdravio umjetnički direktor festivala Thierry Frémaux.

Gdje god u svijetu živimo, život je prekratak da bismo ga potrošili na mržnju i netoleranciju. Ovo je naš način da se borimo za ljubav, poručio je Matanić pred projekciju.

'Zvizdan' se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi.

Jako je lijepo doživjeti toliko ovacija i emocija. Gledatelji su shvatili film koji smo pokušali napraviti. Poruka filma je univerzalna - ako se nastavi kod mržnje i netolerancije, ostat ćemo tupi i gluhi kraj, koji neće imati veze s ostatkom svijeta, poručio je u središnjem Dnevniku HRT-a Dalibor Matanić.

Priča se sve nešto pozitivno, ja se nadam da ljudi nisu samo pristojni. 'Zvizdan' djeluje kao tri kratka filma spojena u jedan, i onda ima strašno puno dodirnih točaka, kazao je glumac Goran Marković.

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a dizajner zvuka Julij Zornik. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović.

'Zvizdan' je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti.

A na canneskom festivalu, koji privlači desetke tisuća posjetitelja,  nikada više Hrvata. Izvan selekcije prikazao se i film Perfect day, u kojem su domaće snage nastupile s Beniciom del Torom.

Žirijem programa Un Certain Regard ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini, zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.