Zagreb Book Festival

Nove knjige domaćih i stranih pisaca, i to ne samo krimića koji su u središtu festivala, brojne tribine, radionice za djecu, multimedija. Sve to možete pronaći u Muzeju za umjetnost i obrt u kojem traje Prvi Zagreb book festival (ZBF), koji se u nekoliko dana već pretvorio u sjajnu promidžbu čitanja.

Kultura i umjetnost neovisne su i ohrabrujuće snage razvoja svakoga društva temeljene na slobodi izraza, a dostupnost vrhunske književne i umjetničke ponude kroz pomno osmišljen program popularizacije knjige i pisane riječi ciljevi su nove kulturne manifestacije svečano inaugurirane u Zagrebu.

Organizator festivala je Naklada Ljevak. Na njegovu premijernom izdanju u MUO-u do 24. svibnja okupilo se tridesetak domaćih i inozemnih autora. Fokus programa ove je godine na švedskoj književnosti i krimićima, a održava se uz potporu švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Kulturu zemlje gosta i žanr krimića tijekom sedam dana približavaju istaknuti predstavnici suvremene švedske književne scene Jens Lapidus, Sven Nordqvist, Ulf Stark, Kristina Ohlsson i spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg. Festival će ugostiti i istaknutu tursku novinarku i književnicu Ece Temelkuran.

Cilj je ZBF-a predstaviti i domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije pa će dio programa biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr. Bit će organizirane premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.

Poseban naglasak festival stavlja na autore iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i nagrada vrijedna 75.000 kuna za najpopularniji roman godine iz te biblioteke.

Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Mozaik knjiga, Jesenski i Turk, Naklada Ocean More, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce, Planet Zoe, Znanje i drugi.