Škola u bolnici

Novo gradivo, novi prijatelji, nova škola. Kratak je to opis škole koja je organizirana za male pacijente specijalne bolnice za rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici. Zanimljivo je kako su polaznici u školskim klupama zadovoljni.

Škola je vesela, oslikana, i različita od drugih i po tome što u njoj nema loših ocjena. Nakon nastave ova se djeca vraćaju u svoje bolničke sobe i na terapiju zbog koje i borave ovdje. Obično tijekom godine do 1000 djece prođe ovim hodnicima, odnosno krevetima, a prosječno brojno stanje je 35 djece na odjelu, ističe dr. Silvije Šegulja, voditelj Odjela respiratorne rehabilitacije djece u Specijalnoj bolnici Thalassotherapia u Crikvenici. A glavna sestra bolnice Danijela Ratković dodaje djeca kod nas borave 14 odnosno 21 dan, to je dugi period, pa je važno održati  kontinuitet u nastavi.  2004. g. uz napor Društva naša djeca i  svih ljudi angažiran na tom projektu, konačno je dobivena dozvola od nadležnog ministarstva za pravu Područnu školu u bolnici.

U školu stižu djeca iz cijele Hrvatske s planom i programom iz svoje škole, pa se nerijetko s njima i individualno radi, kako ne bi imali zaostataka s gradivom. Uz nove prijatelje, ovdje upoznaju svoju bolest, ali i školsko gradivo. Nastava je organizirana u poslijepodnevnim satima, a održavaju je nastavnici Osnovne škole Zvonka Cara u Crikvenici. Prosječno kroz školu prođe 400 učenika godišnje. Kada se vraćaju kući, djeca odavde nose svoje zarađene ocjene.

Crikvenička Thalassotherapija je više od stotinu godina lječilište i kroz te 104 godine tradicije - ovdje traje bitka za osmijeh na licu djece.