Živi etnografski muzej u dalmatinskom zaleđu

U Pakovu Selu, između Drniša i Šibenika, u blizini Nacionalnog parka Krka, postoji jedna potpuno nova zemlja - nazvana Etnoland Dalmati.

Vladar tog zanimljivog kutka Lijepe naše radišan je i iznimno gostoljubiv domaćin koji prije svega voli svoju tradiciju. Zbog nje se čak iz Njemačke vratio na rodnu grudu i napravio živi etnografski muzej u obliku tipičnog sela Dalmatinske zagore 19. stoljeća.

Kada je Joška Lokasa prije osam godina zov predaka povukao na rodnu grudu, znao je što će raditi. Prijatelje iz Njemačke i prije je rado častio tradicionalnom hranom i pričama, a onda je to odlučio pretvoriti u posao.

Na 15 000 četvornih metara napravio je rekonstrukciju tradicionalnog sela šibenskog zaleđa. Selo je u ovih osam godina pomalo mijenjalo izgled. Kao pravo selo u kojem se živi. Naraslo je zelenilo, loza, lavanda, a dodano je i puno novih sadržaja za djecu, jer u Etnoland rado dolaze i polaznici škole u prirodi. Pod stručnim vodstvom domaćina gosti uranjaju u blisku prošlost. Domaćini se brinu da se gosti osjećaju dobrodošli i da dožive ovaj kraj na poseban način i da sa sobom ponesu smo dobre i lijepe uspomene.

Nakon zdravice gosti idu u obilazak koji prati zanimljivo tumačenje kulturnih, socioloških, ekonomskih, ali i egzistencijalnih prilika Dalmacije tog vremena. Muzej je prepun izvornih uporabnih predmeta koji su vrijedna i brižno prikupljana etnografska zbirka.

Etnoland Dalmati je višestruko nagrađivan turistički projekt, no ipak, najveća su im nagrada zadovoljna lica posjetitelja, a dosad ih je bilo više od 200 000. Uglavnom rade sa skupinama, a pojedinci mogu doći samo nedjeljom. Uvjet je to za održivi razvoj s kojim se godinama pomalo, i na bolje, razvija Etnoland Dalmati.